Nya verkställande direktören Patrik Knutar tillför Esari omfattande erfarenhet från byggbranschen

Byggnadsingenjör Patrik Knutar från Kaustby börjar som Esaris nya verkställande direktör den första maj 2022. Under sin karriär har han hunnit se byggsektorn från flera olika perspektiv.

– Jag har tidigare arbetat som ansvarig arbetsledare på byggarbetsplatser, som produktionsansvarig arbetsledare i en husfabrik och som arbetsledare inom underhåll i Karleby Hamn. I hamnen ansvarade jag för underhållet av infrastrukturen och blev förtrogen med rollen som byggherre vid investeringsprojekt, berättar Knutar om sin arbetserfarenhet.

Efter hamnen blev Knutar teknisk direktör för Kaustby och Vetil kommuner, tills den gemensamma tjänsten drogs in och han fortsatte som teknisk direktör för Kaustby kommun. Till Esari kommer Knutar från tjänsten som verkställande direktör för Kokkolan Autoilijat Oy.

Esaris ena grundare Ari Rauma som avgår från vd-posten värdesätter Knutars bakgrund.

– Knutars arbetserfarenhet från byggarbetsplatser, industriproduktion, infrastrukturbyggande och den tekniska sidan i kommuner var en viktig bidragande faktor till att valet föll på honom. Dessutom känner Patrik sedan tidigare väl till Esari som företag. Eftersom han kommer från Terjärv och bor i Kaustby har han rötter som kommer att hjälpa honom att lyckas i arbetet, säger Rauma.

Som ung man vid millennieskiftet sommarjobbade Knutar hos en underleverantör till Esari och monterade anläggningsskåp runtom i Finland.

– Ibland vid högsäsong när det var ont om folk hjälpte vi även till i Esaris produktion. Millennieskiftet är förstås ett tag sedan nu, men jag känner fortfarande flera personer som arbetar i produktionen och förvaltningen på Esari.

Export och nya landvinningar möjliggör tillväxt

Patrik Knutar
Patrik tar sig an nya utmaningar

Som ny verkställande direktör vill Knutar ge sitt bidrag till Esaris tillväxthistoria.

– Esari har hela tiden kunnat förnya sig och hitta nya ben att stå på för affärsverksamheten på den inhemska marknaden, vilket är viktigt. Företaget har även kommit igång med export till Sverige. Den svenska teknikgruppen Lagercrantz som ägare skapar ännu bättre förutsättningar för ökad export. Det var denna helhet och chansen att få utveckla den som lockade mig till Esari, säger Knutar.

Till exempel inom energiindustrin erbjuder målen för hållbar utveckling en mängd möjligheter för infrastrukturbyggare. Vid sidan av tillverkningen av traditionella anläggningsskåp för teleutrustning har Esari utökat sitt sortiment med anläggningsskåp för byggnation invid järnvägar och anläggningsskåp som behövs i vindkraftparker.

– Därmed har Esari fått den styrka och de tillväxtmöjligheter som behövs.
Knutar litar på att han snabbt kommer att lära sig hur saker och ting fungerar på Esari. Först vill han ördjupa sin förståelse om Esaris marknad ännu mer.

– Esari har mycket kompetenta medarbetare som är otroligt engagerade i sitt arbete, så jag tror att vi tar oss snabbt framåt tillsammans.

Knutar vet redan hur han ska utnyttja sin omfattande erfarenhet från byggnadsbranschen. Han har något i bakfickan från varje jobb han haft.

– Jag vet hur offentlig förvaltning fungerar och hur man fattar beslut där. Jag kan stå Esaris medarbetare och kunder till tjänst med min erfarenhet från byggarbetsplatser. Tack vare min erfarenhet inom underhåll förstår jag mig på investeringsprojekt från en byggherres perspektiv.

– Givetvis tänker jag också flitigt använda mig av det stora kontaktnät jag har skaffat mig under årens lopp, konstaterar Knutar.

TACK, FÖRLÅT OCH ADJÖ!

Ett stort tack alla klienter, samarbetspartners och intressenter , med vilka jag har fått samarbeta under åren och bygga Esaris berättelse!

Ari Rauma

Min Sjöresa

Min karriär och mitt livsverk som företagare kan jämföras mot en omväxlande sjöresa. När jag gav mig i färd med saknad av både seglings – och navigationsutbildning och i bakgrunden en yrkesskoleutbildning kunde jag inte ens ana vad det skulle innebära.

Med en liten båt – fylld av inspiration och med fulla segel skulle jag korsa ett öppet hav, målet i horisonten. Under resans gång blev båten större och vi behövde fler duktiga roddare och segelmakare. Resan har bestått av lugna, klara dagar då resan löpte mjukt och med lätt roder. Dessa dagar andades jag djupt och njöt av resans lugn och vad havet bjöd oss. Men som oftast på havet, har även denna resa innehållit srtormar och faror. Under stormiga stunder har jag vakat och förlitat mig på mina instinkter. För att undvika de farliga grundliga vatten har det krävt ett stadigt grepp i rodret. När väl stromarna lagt sig och himlen blivit klar igen har jag på nytt kunnat kontrollera kursen från stjärnorna och fyrens ljus. Resan har kantrat av flera värdefulla fyr till vilkets ljus jag kunnat stötta och förlita mig på.

Men som alltid – tar Havet sitt. Under min resa har jag förlorat många goda roddare, dessa förblir i mina minnen för evigt.

Under resans gång, genom hårt målinriktat arbete har vi kunnat förstärka den lilla båten och gjort den mer sjöduglig och nu, efter 30 års färd, styrt för att strandsätta den i Stockholms hamn.

Denna skepp, som så bra klarat tuffa väder och alla stormar har nu utrustats med Lagercranz starka segel och navigationsutrustning med vilket kaptenen kan nu styra den mot nya hav och nya utmaningar. Jag önskar kaptenen och hans fantastiska bemanning gynsamma vindar och lycka till på färden. Personligen stannar jag här vid hemmavatten och fortsätter i egenskap som lots i Esaris styrelse.

Jag är stolt och tacksam för denna oförglömliga resa och önskar att tacka alla roddare och fyrvakter som varit med under resans gång.

Ett stort tack till alla nära och kära som har lappat och lagat seglen och hållit de rena under resans gång.

Kaustby 29.4 2022

Ari Rauma

merimatka
Patrik Knutar

Ta kontakt

Osäker på vilken lösning som passar dig bäst?
Inga problem. Vårt erfarna team på Esari hjälper dig att hitta rätt. Fyll i kontaktformuläret eller ring oss så svarar vi på dina frågor.

    Kontaktformulär


    Den här sidan skyddas av reCAPTCHA, vilket innebär att Googles Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.